תולעים
כל מי שנתקל בהן יודע כמה שהן דוחות ומעיקות.
כל מי שלא נתקל בהם עדיין – מאחלת לכם שגם לא תיתקלו, וממליצה לקרוא כדי לדעת לזהות את הסימנים.
עוד לפני שנדבר על הנזקים הבריאותיים שהן עושות,
הן כל כך מציקות לילדים (ובמיוחד לילדות) וגורמים לכל כך הרבה תופעות, חלקן נראות ממש לא קשורות, אבל מופיעות כשיש תולעים אצל רוב הילדים.
נתחיל מההתחלה: איך נדע שיש לילד/ה תולעים?
- לראות אותן
תולעים יוצאות בלילה, כשהגוף במנוחה, בכדי להתרבות. כשהגוף לא בתנועה הן מרגישות בטוחות ויוצאות מפי הטבעת.
אצל בנות הן מטיילות לעבר הפות וזה כואב ומציק מאוד. לכן אצלן בדרך כלל קל הרבה יותר לזהות. ואם עוד לא נתקלתם בזה לפני – אם הילדה מתעוררת באמצע הלילה בבכי/צעקות וזה לא משהו שאופייני לה בדרך כלל, או אם מתעוררת ויש הרבה תנועות של האגן ונגיעה באיזור – התולעים הן החשודות המרכזיות. לעיתים יהיה גם אודם באיזור.
אצל בנים לעיתים הן פחות מורגשות ולכן הזיהוי לעיתים קשה יותר, אך תלונות אופייניות יהיו גירוד בטוסיק/כאב/תחושה שמשהו מציק.
איך מוצאים אותן?
בלילה לקחת פנס ולהאיר את האיזור (פי הטבעת או החלק הפנימי של הפות). התולעת נמשכת אל האור ויוצאת וכך אפשר לראות אותה. הן לבנות ודקות מאוד, כשהן לא בתנועה אפשר לחשוב שזה סתם לכלוך, אבל כשהן זזות אפשר להבין מיד. לעיתים קל יותר למצוא אותן בחיבור העליון שבין שתי הלחיים של הישבן.
- לראות שינוי אצל הילד/ה
יש ילדים שלא משנה כמה נחפש, לא נראה אצלם את התולעים. במקרה כזה נבחן סימפטומים. חלק מהסימפטומים יכולים להופיע גם מסיבות אחרות, אבל אם זיהיתם כמה מהרשימה, סביר להניח שבזה מדובר.
- ילד שרגוע בדרכ הופך להיות פתאום עצבני וחסר סבלנות
- צורך פתאומי/מוגבר להכניס ידיים לפה ולחטט באף
- כאבי ראש
- נדודי שינה, סיוטים, תזוזה רבה במיטה במהלך הלילה
- הרטבות במיטה אצל ילדים שכבר הפסיקו להרטיב
- כאבי בטן
- יציאות רכות/ צואה מתפרקת
- התקפי זעם
- חוסר תיאבון
- תשוקה עזה למתוקים
הבנו שיש. מה עושים עכשיו?
אם הילד/ה התעוררו כי התולעת מציקה, אז ראשית צריך להוציא אותה.
עד שלא נוציא, התחושה הלא נעימה לא תעבור…. מניחה שלכל אחד הדרך שלו להוציא. אני שמה כפפות ומוציאה בעדינות רבה בעזרת האצבע. שימו לב – לא להשתמש בשום אביזר להוצאת התולעת, זה מסוכן ועשוי לפגוע בריריות העדינות באיזור.
- חשוב: אם אין תלונות על התולעים, אבל כן זיהיתם את הסימפטומים, כדאי לטפל. ילדים רבים לא מתלוננים על התולעים. היתרון של הטיפול הטבעי הוא בכך שגם אם זיהיתם לא נכון, הטיפול לא יפגע בגוף.
טיפול בתולעים וכללי היגיינה חשובים.
כדי להבין איך למגר את תופעת התולעים, חשוב ראשית להבין איך נדבקים בהן.
ההדבקה בתולעים נעשית כאשר בולעים את ביצי התולעת.
תהליך ההתרבות של התולעת מתוחכם ודוחה בו זמנית.
בלילה, כאשר התולעת יוצאת מפי הטבעת, היא מטילה שם ביצים, אשר יוצאות עם חומר דביק שדואג שהן ישארו שם וגם מייצר גירוד אצל הילד.
ילדים, שעוד אינם מכירים את כללי ההיגיינה שלנו, מגרדים את הטוסיק, והנה הביצים עברו ליד שלהם.
אותו ילד שגירד בטוסיק לפני רגע, הולך לשחק עם חברים או לשחק עם המשחקים בגן/בבית ואותן ביצים שהיו על היד שלו, עכשיו כבר נמצאות על המשחקים או בידיים של החברים שלו.
ברגע שהביצים האלו יכנסו לפה, הדרך שלהן למעיים קצרה, ושם הן כבר יהפכו לתולעים, שיצאו להתרבות וכל התהליך יתחיל מהתחלה….
חשוב לציין שיש ילדים ומבוגרים שביצי התולעים לא מתפתחות במערכת העיכול שלהם, אלא יוצאות משם בדיוק כפי שנכנסו. יתרה מזאת, אצל אותו אדם, התולעים לעיתים יבקעו ולעיתים לא. זה קשור למצבה של מערכת העיכול והאם התנאים שם אופטימליים עבור התולעים או לא (לחץ, מתח, וסוכר פשוט ומעובד מייצרים סביבה אידיאלית מאוד עבורן, למשל).
ביצי התולעים קטנות מאוד ואין שום דרך לראות אותן שלא בתנאי מעבדה.
הן עוברות בקלות רבה לכל משטח, מה שאומר שהמקומות בהם אפשר להידבק בהן, הם אינסופיים וממש לא כוללים רק את השירותים….
למעשה, סביר להניח שאתם והילדים שלכם נתקלים בביצי תולעים מספר פעמים במהלך היום.
לכן, לנסות לשמור על הניקיון של הסביבה שלכם, במעין טירוף של ניקיונות, לא יהיה ממש מועיל… כי גם אם תצליחו להעלים את כל הביצים מהבית שלכם (וסיכוי קלוש שתצליחו), עדיין תיתקלו בהן במקומות אחרים…
אז מה עושים?!
אם נבין שאי אפשר לחטא את הסביבה מהביצים
ונבין שיש ילדים ומבוגרים שהביצים האלו נכנסות למערכת העיכול שלהם, אבל לא מתפתחות שם,
קל יהיה להגיע להבנה שמה שחשוב יותר מלנסות להעלים את הביצים,
הוא לנסות לייצר להן סביבה לא מתאימה להתפתחות במעיים שלנו….
וכך, הן יצאו משם בדיוק כפי שנכנסו.
יחד עם זאת,
מאחר ולא תמיד נצליח לייצר את הפלורה הראויה במעי, נרצה לשמור על מספר כללי היגיינה בסיסיים, בכדי להפחית עד כמה שניתן את הסיכוי שידביקו את עצמם שוב ושוב וכן שידביקו ילדים בסביבתם.
- ביומיים הראשונים של הטיפול רצוי להחליף מצעים ומגבות ולכבס אותם בטמפרטורה של 60 מעלות ולתלות בשמש או לייבש במייבש.
- למשך 5 ימים ראשונים, מומלץ לשטוף בבוקר את הטוסיק עם סבון מוצק טבעי ולשפשף היטב אך בעדינות את איזור פי הטבעת, בכדי לפרק את הדבק של הביצים.
כך הילד לא ירגיש גרד ולא יכניס את ידיו לטוסיק.
לאחר השטיפה נחליף לתחתונים נקיים. - ללמד את הילד לא לגרד בפי הטבעת (כשזה מתאים מבחינת גיל).
- שטיפת ידיים טובה עם סבון לפני כל ארוחה.
- ציפורניים – חשוב מאוד לגזוז בתדירות גבוהה, שכן ביצי התולעים נתפסות שם.
טיפול ומניעה
כפי שציינתי, בכדי למנוע תולעים, נשאף לתת להן סביבה לא נוחה להתפתחות במעיים.
נעשה זאת בעזרת תזונה מתאימה ושמנים אתריים, אותם רצוי לצרוך באופן יומיומי:
- גרעיני דלעת- לאכול חופן בכל בוקר. אפשר לטחון אותם ולהוסיף לדייסה או יוגורט.
- שום – להכניס שום חי למאכלים שונים.
- פרוביוטיקה טבעית מכרוב או מלפפונים כבושים שמכינים בבית.
- תוסף פרוביוטיקה איכותי.
- תיבול הסלט היומי שלכם בשמן אורגנו מדולל -טיפה של שמן לכל 3 כפות שמן זית. אפשר להכין צנצנת שתישמר במטבח לתיבול סלטים ומאכלים קרים נוספים. בנוסף לאיכויות הטיפוליות שלו, זה גם טעים מאוד ומשדרג כל סלט ובמינון נמוך כזה ניתן לצרוך אותו גם לתקופות ארוכות.
לצורך טיפול בתולעים ישנם מספר מוצרים, בדרך כלל כאשר מדובר במקרים חוזרים ונשנים של תולעים, רצוי לשלב שני טיפולים במקביל. סוד ההצלחה הוא בהתמדה! בשונה ממצבים אחרים, בהם השמנים האתריים עובדים מצוין גם בשימוש מועט, בטיפול בטפילים נדרש שימוש מתמשך ומוקפד.
אם אכן התולעים ממשיכות לחזור אצלכם שוב ושוב, המלצתי היא לאמץ את כללי התזונה ולהמשיך את הטיפול למשך תקופה ארוכה של חודשיים ולעיתים אף יותר (במידת האפשר ובהתאם לגיל, מוזמנים להתייעץ איתי בנושא).
מוצרים לטיפול בתולעים:
- משחת הקסם – מיועדת למריחה בפי הטבעת ומורכבת מחמאת שיאה ושמנים אתריים. המשחה מקשה על התולעים לצאת, מה שמונע את ההתרבות שלהן והשמנים האתריים שבתוכה נכנסים למעיים וקוטלים את התולעים. המשחה מתאימה לטיפול מגיל חצי שנה, במקרה של הדבקה בגיל צעיר יותר ניתן להשתמש בליווי שלי.
ניתן להשתמש במשחה גם לאורך זמן לצורך מניעה.
תערובת שמנים ZenGest – מתאימה לשימוש מגיל חצי שנה. מכילה: מנטה, ג'ינג'ר, אניס, שומר, טרגון, זרעי כוסברה וקימל. טובה למצבים נוספים שקשורים במערכת העיכול, כגון שלשול, כאבי בטן, בחילות והקאות ועוד. השימוש אצל ילדים נעשה במריחה חיצונית על הבטן, במינון מותאם גיל (הוראות שימוש מדויקות ישלחו לאחר הרכישה). מבוגרים יכולים להשתמש בבליעה. - שמן אורגנו – מתאים לשימוש במריחה חיצונית מגיל שלוש, חובה לדלל עם שמן נשא! שמן חזק מאוד וסופר יעיל לטיפול בטפילי מעיים (וגם בוירוסים, חיידקים ופטריות). מותר לצרוך אותו אך ורק כשהוא מדולל. כפי שצויין מעלה, בתקופה שיש תולעים בבית כדאי להוסיף את השמן המדולל לסלט של ארוחת הערב, כך הטיפול הוא לכל בני הבית, וכן להוסיף לתערובת השמנים zengest, במצבים קשים או כרוניים של תולעים (לילדים בגיל המתאים במריחה ולמבוגרים בבליעה). המינון יהיה מותאם לגיל ולמצב.
כינים ותולעים
כינים ותולעים
וורמוקס – כן או לא?
התרופה הקונבציונלית לטיפול בתולעים היא וורמוקס.
העניין עם התרופה הזו הוא שלעיתים היא מטפלת ביעילות רבה בבעיה, אך לעיתים גם לא…
ומאחר וזו תרופה אגרסיבית, ההמלצה היא לא לצרוך אותה הרבה.
אבל מה, תולעים, כפי שציינתי קודם, הן מכה שאפשר להידבק בה שוב ושוב בקלות רבה, ולכן יהיה צורך לטפל בבעיה למשך תקופה מאוד ארוכה.
מבינים את הסתירה בין הדברים?
תרופה שלא כדאי לצרוך הרבה פעמים, מיועדת לטפל בבעיה שחוזרת על עצמה המון פעמים….ולכן, כדאי למצוא פתרון טבעי, כזה שאפשר להשתמש בו כמה שצריך, בלי לחשוש לבריאות הילדים.
אצל ילדים שנדבקים באופן כרוני, כדאי לטפל לאורך זמן ולאפשר להם לצרוך מהמזונות שצוינו מעלה. כמו כן, להוריד עד כמה שניתן סוכר פשוט ופחמימות ריקות מהתפריט.